Műanyaghulladékból Sportszerutalvány

A Lakótelepi Gyermekekért alapítvány kupak,- és hasznos műanyaggyűjtő környezetvédelmi akciójában, 11 településen, 35 intézmény regisztrált, 8635 gyermekhez jutott el a program, 16000 kilogramm újrahasznosítható műanyag hulladékot és 2 millió 846 ezer darab műanyag kupakot szállított el a hulladékkezelő. 1340 gyermeknek volt alkalma részt venni kézműves, művészeti foglakozással egybekötött környezetvédelmi oktatáson.

(képgaléria)

Az akció során minden, a háztartásban keletkező műanyagfajtát gyűjthették a gyermekek és az Őket támogatók.

Minden akcióban résztvevő intézmény jutalomban részesült az akciós kiírás alapján. A Decathlon kecskeméti áruházának és a Bio Sales Bt., hulladékkezelő családi vállalkozásának a jóvoltából, díjazásra összesen 290. 000 Ft értékű sportszerutalványt fordíthatunk.

Az intézmények képviselőinek a díjakat Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Modok Gáborné, a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány elnöke adták át.

Az alapítvány elnökének, Modok Gábornénak a sportszerutalványt Dr. Pintér Tamás, Decathlon kecskeméti áruház igazgatója és Süveges Róbert, Bio Sales Bt., hulladékkezelő családi vállalkozás tulajdonosa adták át.

Különdíjakat Lovrity Sándorné, az Arany János Általános Iskola igazgatója, Dr. Pintér Tamás, Decathlon kecskeméti áruház igazgatója és Hódi Klaudia a szülői munkaközösség elnöke adták át.

Egyéni teljesítményük alapján a Decathlon áruház különdíját (sportszerutalványt) kaptak: Dokoupil Olivér, Keskeny Dániel, Nagy Diána, Tok Imre és Vad Benító.

 

A „Gondoskodásból Jeles!” elnevezésű program 2011-től több szemléletformáló, környezettudatos cselekvésre ösztönző kampány megvalósításán fáradozik. Az egyik legfontosabb ezek közül a „Gyűjts szelektíven, élj sportosan!” elnevezésű, mely a környezettudatos gondolkodásmód kialakítására, a természeti és épített környezet értékeinek megóvására ösztönöz. A műanyag az egyik legproblémásabb újrahasznosítható hulladék, ami a háztartásokban keletkezik, ezért ezen a hulladékfajtán keresztül szólították meg elsőként az ifjúságot.

 

Mind a természeti, mind pedig az épített környezet megóvása alapvető fontosságú feladat a jövő nemzedékek életminőségének megőrzése és javítása érdekében. Az ökológiai rendszereket fenyegető káros környezeti változásokat ellensúlyozandó át kell alakítani a jelenlegi élet- és gondolkodásmódunkat. A környezetvédelem, a környezettudatosság és az épített környezet iránti felelősség kialakítását minél fiatalabb korban el kell kezdeni, hogy a természetet és az épített környezetet gyermekkorban kialakult belső motivációtól vezérelve tisztelő, a valódi értékek védelmében cselekvő, tudatos életformájú fiatalokat neveljünk. A környezeti nevelés fontosságának hangsúlyozása mellett prioritásként kezelendő a környezettel kapcsolatos tudás minél szélesebb körben való megosztása – tudtuk meg Szamler Lászlótól az akció szervezőjétől.

Az eseményról beszámolt a Sipiczki Sándor a Kecskeméti TV munkatársa és Hraskó István a Petőfi Népe tudósítója is.

(képgaléria)

Ha tetszett, oszd meg: