Szelektíven gyűjtögető kézművesek

2014. május 6. kedd délutánján a ceglédi Várkonyi István Általános Iskolában járt a Gyűjts, szelektíven, élj sportosan! elnevezésű környezetvédelmi program akciócsoportja. A Várkonyi suli ökoiskola lévén rendszeresen vesz részt számos, környezettudatos cselekvésre ösztönző programban, így elsők között csatlakoztak a Lakótelepi Gyermekekért alapítvány által meghirdetett műanyag kupak- és hasznos műanyag hulladékgyűjtési akcióra is.

A május 6-i napsütéses délután a programban legszorgosabban résztvevő alsó tagozatosoknak, közel 400 gyermeknek nyílt alkalma arra, hogy kézműves foglakozáson vagy éppen környezetvédelmi játékokon vegyen részt. Kreatív festőműhelyben vászonszatyor festést próbálhatták ki, egy másik foglakozáson a szelektív, háztartási hulladékgyűjtés volt a téma.

"Az egyik legfontosabb cél a környezettudatos gondolkodásmód, a természeti környezet értékeinek megóvása, környezetvédelmi oktatásban való részesítés, cselekvésre ösztönzés interaktív ismeretterjesztő programok és foglalkozások megvalósításával, hiszen a hatékony gyermekkori nevelés az egyik legjobb eszköz egy környezettudatos nemzedék felneveléséhez.

Mind a természeti, mind pedig az épített környezet megóvása alapvető fontosságú feladat a jövő nemzedékek életminőségének megőrzése és javítása érdekében. Az ökológiai rendszereket fenyegető káros környezeti változásokat ellensúlyozandó át kell alakítani a jelenlegi élet- és gondolkodásmódunkat. A környezetvédelem, a környezettudatosság és az épített környezet iránti felelősség kialakítását minél fiatalabb korban el kell kezdeni, hogy a természetet és az épített környezetet gyermekkorban kialakult belső motivációtól vezérelve tisztelő, a valódi értékek védelmében cselekvő, tudatos életformájú fiatalokat neveljünk. A környezeti nevelés fontosságának hangsúlyozása mellett prioritásként kezelendő a környezettel kapcsolatos tudás minél szélesebb körben való megosztása", - tudtuk meg Szamler László kurátortól a program szervezőjétől.

Ha tetszett, oszd meg: