Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án az aradi vértanúkról emlékezünk meg. Ezen a napon az egész ország fejet hajt a magyar honvédsereg osztrák fogságba esett tisztjei előtt. 1849-ben ezen a napon végezték ki a nemzet vértanújává vált ezredest és a 12 tábornokot.

A császári haditörvényszék által halálra ítélt 13 főtiszt önzetlenül vállalta, hogy életét adja országunkért, és így váltak örök jelképpé ők: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József ,Török Ignác, Kiss Ernő és Vécsey Károly. Ugyanezen a napon, 1849.október 6-án végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Iskolánkban is minden évben megemlékezünk erről a 166 éve történt megrendítő eseményről. Ebben az évben Kucsora Ágnes tanárnő által összeállított múltidézés segítségével elevenítettük fel e fájdalmas napot. Az iskola aulájában tekinthettük meg a vértanúk élethű portréit, amit tanulótársaink készítettek róluk. Emellett olvashattunk a forradalom végnapjainak eseményeiről és a kivégzés körülményeiről. Osztályfőnöki órán néztük meg ezt az emlékükre készített kiállítást. Gyertyát gyújtottunk és csendben gondoltunk a hősökre.

Kivégzésük előtt legtöbbjük papírra vetette érzéseit, és meghatóan fájdalmas levélben búcsúztak szeretteiktől és magától a nemzettől. Álljon itt Damjanich János imája: „Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot!”

Ha tetszett, oszd meg: