A bosszú iskolája

"Bosszú a bosszúban" Megjelenés dátuma: 2007 Nyelv: cseh

A történetről

A gazdag, elkényeztetett lányok, Kimberly, s az őt követő Randa és Britanny, akik egy előkelő Beverly Hills-beli főiskolán színészetet tanulnak, bosszúból megvádolják angol- és drámatanárukat, Percy Andersont, hogy szexuálisan zaklatta őket. A hírt felkapja a helyi média egyik becsvágyó újságírónője, Emily Klein, aki ettől reméli szakmai karrierje emelkedését. A történet megrengeti az iskola, a város és valamennyi szereplő életét.

Véleményem

Kezdhetném azzal, mennyire volt undorító a film, de vegyük először a pozitívumait. A nagy kérdés az, hogy voltak-e neki. Nos… sokat gondolkodtam a kérdésen, szorgalmasan jegyzeteltem is a film közben, de egyetlen pozitív dolgot sem tudnék felsorolni. Azt, amit akartam, az inkább negatív, úgyhogy nem is szövegelek tovább. Lássuk a bosszú iskoláját!

Az ismertető elolvasása keltette fel az érdeklődésem a film iránt (bár ne tette volna!). A rasszizmustól, a szexuális életig minden félét belepakoltak, mint ahogyan ezt egy amerikai filmtől várhattuk.

Még nem telt el fél perc sem a filmből, de mi tűnt fel?? A szőke ötven árnyalata!! Abba az iskolába a tanulók 98% tuti szőke volt, vagy világosabb hajú, kék szemű. És ha ez még nem elég, az egyenruhájuk hasonlított a Barbie és Ken típusú, öltöztető ruhákra. Tudjátok, amiket kiskorunkban rájuk adtunk. A rózsaszín blézer, szürke szoknya. Ártatlan kislányt imitálva vele. A fiúkon a kék ing betűrve, ráadásul nyakkendővel! De hát a magán suliknak ez a hátulütője. (Ilyen iskolába még a lábamat se tenném be, te jó ég!)

Bármennyire is akartam volna együtt érezni a főszereplő Kimikével, sajnos nem sikerült. Azt megértem, hogy már a könyökén jön ki a sok pénz, és hogy a szülei nem foglalkoznak vele. Talán ez okból is adódhatott a hülye ötlete. De… komolyan! Ti képesek lennétek mindent elrontani, mindenkit megbántani, csak azért mert a kiszemelt fiú/lány nem fekszik le veletek? Csak azért, mert a legjobb barátod/nőd „ellopta”?? Biztos vagyok benne, hogy fájna, és mindenkit elküldenétek melegebb éghajlatokra, de azt hiszem, én nem vetemednék arra, hogy belerángassam a saját ügyembe azokat, akiket szeretek! Az ő felfogása viszont az lehetett, hogy közel tartja a barátait, de még közelebb az ellenségeit. Szegénynek azonban nem is akadt barátja…

Aztán jöttek az „izgalmas részek”. Az alig tizenöt éves leányzó már aktív szexuális életet élt, amit mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy helyes-e vagy sem. Én az utóbbiak pártját erősítem, mert azért még is csak maradi vagyok, egy…egy… begyöpösödött kis emberke, akit még máshogy neveltek a szülei. De ez már a mai kor hatása is, így már ebbe nincs szólásom.

Kimike egy borzasztóan idegesítő, felzaklató, akaratos, és ravasz nőszemély volt, aki csak a saját érdekeit tartotta szem előtt, nem számolva a következményekkel.

Én csak szegény Randat sajnálom, hiszen a két kis flamingónak ő volt a veszte. Az őt ért támadásokat már nem bírta tovább a vállán cipelni. AZT viszont nem tudom felfogni, hogyha sejtette, mi lesz a kimenetele a dolgoknak, miért maradt továbbra is benne? Gyártottam ám elméleteket! A szülei (mivel más kultúrához tartoztak) nem igen engedtek meg neki dolgokat, ezért így lázadt. Vagy (ami a valószínűbb) nem akart a szüleire szégyent hozni, hogy majd megbukik, ezért ment a többi hülye után. Ezt mindenki döntse el maga.

Végül, de nem utolsó sorban felmerült még a rasszizmus téma. A filmben előkerültek az arab sztereotípiák, és egyből jöttek a támadások. Fegyverek, meg hasonlók. Nyíltan szidták a zsidóságot is, bár kicsinykét lesarkítva ugyan. (Egy színdarab keretében, Anne Frank-ot kellett volna eljátszania Kiminek, [és bár tudom, hogy mindez csak a bosszú miatt volt] még is olyanokat szólt~! Ennek szöges ellentéte viszont az, hogy még Ő indított valami petíciót, amiben a faji egyelőségeket kívánja orvosolni. Azt a paszta! Hát ez üt!) 

A többi szereplőről meg nem igen lehet mit elmondani. A szőke riporternő valami orbitálisan nagy kuka (<-Az sem baj, ha félre olvasod!), a fiúkák csak voltak darabra, a szülők, ha épp nem vitatkoztak, akkor droggal ütötték el az időt… Szóval valami eszméletlenül pocsék, és undorító maszlag! De ez a jó a véleményezésben. Ezért szeretek amcsi filmeket kivesézni, mert ezeket lehet. És, ha jobban belegondolok, ezt az izét le se forgathatták volna! Katasztrofális, mit művelnek a filmiparban! Nálam ez még egy pontot sem érdemel.

Egyébként ki látta? Hogy ”nem” tetszett?!:,D

Ha tetszett, oszd meg: